Anti-oxidantia worden toegevoegd aan bereidingen om de stabiliteit van oxidatiegevoelige stoffen te verhogen. Er zijn wateroplosbare en vetoplosbare anti-oxidantia. In bijlage worden de anti-oxidantia opgesomd met bijhorende concentratie.

Daar oxidatiereacties kunnen gekatalyseerd worden door metaalionen, kunnen chelatoren of metaalbinders toegevoegd worden om de werking van anti-oxidantie te versterken, bijvoorbeeld Na EDTA (0.05% à 0.10% m/v), citroenzuur, wijnsteenzuur.

Tabel 1. Wateroplosbare anti-oxidantia

Anti-oxidant

Concentratie (% m/v)

pH

Ascorbinezuur (vitamine C)

0.01% - 0.50%

pH < 7

Na metabisulfiet

0.01% - 0.20%

lage pH

Na sulfiet

0.05% - 0.15%

hoge pH

Na bisulfiet

0.10%

neutrale pH

Na thiosulfaat

0.05% - 0.15%

(voor jodiden)

Na formaldehyde-sulfoxylaat

0.10%

 

 

Tabel 2. Vetoplosbare anti-oxidantia

 

Anti-oxidant

Concentratie (% m/v)

α-tocoferol (vitamine E)

0.05% - 0.10%

BHA

0.01% - 0.02%

BHT

0.01% – 0.02%

propylgallaat

0.10%