Bereidingen voor meervoudig gebruik moeten een bewaarmiddel (conserveermiddel) bevatten om bederf of besmetting te voorkomen. Bewaarmiddelen zijn effectief bij een bepaalde concentratie en vaak slechts actief bij een bepaald pH-bereik. Bereidingen die voldoende hoge concentraties aan glycerol (30% m/m), propyleenglycol (>15% m/m), ethanol (>15% m/m) of saccharose (>62% m/m) bevatten zijn zelfconserverend. Verder kan de toevoeging van aqua conservans gedestilleerd water vervangen voor de conservering te bevorderen.

Tabel 1. Bewaarmiddelen

Conserveermiddel

Concentratie (% m/v)

vereiste pH

benzalkoniumchloride

0.004% - 0.010%

3-9

benzoëzuur

0.10% - 0.26%

2-5

benzethoniumchloride

0.01% - 0.02%

 

benzylalcohol

0.90% - 1.50%

<5

cetrimide

0.10%

7-9

cetylpyridinechloride

0.01% - 0.02%

 

chlorobutanol

0.50%

<5

chlorocresol

0.075% - 0.200%

<6

chloorhexidine digluconaat

0.01%

 

fenol

0.25% - 1.50 %

<9

fenoxyethanol

0.50% - 1.00%

<7

fenylmercuri-acetaat

0.002% - 0.004%

>7

fenylmercuriboraat

0.002% - 0.004%

>7

nipagine (methylparahydroxybenzoaat)

0.10% - 0.20%

4-8

nipasol (propylparahydroxybenzoaat)

0.03%

4-8

sorbinezuur

0.10% - 0.25%

<4

β-fenylethylalcohol

0.30% - 0.50%

<5