Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 22 mei 2015

Erythromycine zink oplossing 4% NF VI

Cfr. vraag 1220 in vraagbox Prof. Kinget VRAAG Een erythromycine oplossing met Zn acetaat in ethanol vertoont neerslag: R/ erythromycine 4g zinkacetaat 1g propyleenglycol 10g ethanol 65° 45ml water ad 100ml [We lossen erythromycine op in ethanol, zinkacetaat in water met propyleenglycol en voegen ammoniumacetaat toe, bij mengen van 2 oplossingen krijgen we een troebele dikke vloeistof. Hoe komt dit en is dat normaal? Bij bereiding volgens TMF (isopropanol) krijgen we een heldere vloeistof,is dit dan beter?] ANTWOORD Het neerslag heeft te maken met de vorming van Zn(OH)2, dat terug in oplossing moeten worden gebracht door complexatie van Zn++ met ammonium. Misschien moet in het geval van ethanol meer ammoniumacetaat-oplossing worden toegevoegd? Het is duidelijk dat de voorkeur dient gegeven te worden aan de TMF formule, die gevalideerd werd. REACTIE(S) [stuur een reactie] In welke mate is de zink dan nog effectief als men hem gaat complexeren??? Verder ook nog een economische kanttekening: ammoniumacetaat oplossing bestaat enkel in 1 liter flessen aan € 80 A.P. Ik moet hier misschien 10 dr van gebruiken voor een bereiding die om de zoveel jaar eens voorkomt. Is er geen andere manier/vorm om de zink te verwerken???

Antwoord

Een complex staat steeds in evenwicht met een gedeelte niet-gecomplexeerd.  Dus in de oplossing zijn nog steeds Zn ionen aanwezig . Bij verbruik worden ze opnieuw vervangen door gecomplexeerde, die vrijkomen.

Wat de ammoniumacetaat-oplossing betreft, maak die, aub, zelf volgens de formule uit de PB V , die overgenomen werd in het Galenisch Formularium. U kan 10 g maken ! 

R/ azijnzuur 12 g ; ammoniak 16 à 17 % 20 g en gezuiverd water tot 100 g .