Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 16 april 2016

Mag de waterdispenser ook gereinigd worden met ontsmettingsalcohol of kan dit enkel met waterstofperoxide 8%. Om de hoeveel tijd dient dit te gebeuren?

Vrij groot volume nodig om alles onder te dompelen

Antwoord

In  "Practical Pharmaceutics" (KNMP, 2015)stellen ze in  "hoofdstuk 27.5.2.9 Chemical disinfection" voor om de installatie (indien de fittingen en de kranen dit toelaten) te spoelen met waterstofperoxyde (technische kwaliteit) of perazijnzuur, beide in een concentratie van 8 - 10 % (gewichts% voor waterstofperoxyde, geen volume%). Achteraf moet er wel goed gespoeld worden. Over de contacttijd wordt er niet gesproken. Ze spreken enkel over "flushed". Persoonlijk denk ik dat indien je de voorrraadbehouder overnacht gevuld met de oplossing laat staan, het voldoende is. Er moet dan voldoende gespoeld worden en dit kan best met heet kraantjeswater om te eindigen met gezuiverd water. Heet kraantjeswater is ook kiemdodend en ontbindt de waterstofperoxide. 

Over de frequentie kon ik geen duidelijke richtlijn vinden. Deze hangt voor een stuk af hoe regelmatig de fles ledig is en opgevuld wordt met vers gezuiverd water. Gebruik van flessen met een groot volume, die maar traag geledigd worden, moet vermeden worden. Is de fles minimum elke week leeg dan zou ik zeggen dat een desinfectie om de 6 weken uitgevoerd kan worden. 

Je kan de buret op de fles monteren en ze inwendig volledig vullen met de oplossing in de fles. Uiteraard moet ook de buret goed gespoeld worden.

 Over desinfectie met alcohol wordt niet gesproken. Een ernstig probleem, dat kan optreden, is de vorming van een biofilm op de glazen wand van de fles . Biofimen zijn moeilijk verwijderbaar en daarom verkiest men een iets aggresiever scheikundig product zoals waterstofperoxide of perazijnzuur. De glazen wand van de fles moet mooi helder doorzichtig blijven.