Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 16 januari 2017

Iemand ervaring met nystatine in zinkoxide pasta?

is dit de lipofiele pasta of de waterpasta?

Antwoord

Normaal richten we ons op de 'officiele' benamingen van de formularia. Zinkoxide pasta (of Zn-Oxide deeg) = Pasta Zinci oxydi BF 5. Waterpasta = Pasta aquosa FN5 vermeldt ZnO niet in de benamng en .bevat geen ZnO . Deze zou ik dus zeker niet in aanmerking nemen voor dit voorschrift. Je kan eventueel ook opteren als de varieteit zonder wolvet en dan kom je bij de benaming Pasta Zinci oleosa TMF.

Nog belangrijker is de stabiliteit van nystatine. Nystatine is niet volkomen onoplosbaar in water en het opgeloste deel is dus onderhevig aan afbraak In de literatuur wordt vermeld dat vanaf de bereiding nystatine begint af te breken . De optimale pH = 7 en bewaring gebeurt in de koelkast . ZnO zal een hogere pH instellen . Onderstaande formule toont dat nystatine een zure carboxylfunctie bevat , die met ZnO een Zn-zout zal vormen. Een vervanging door TiO2 kan worden overwogen. Immers de verschillende wijze van reageren tussen TiO2 en ZnO kan ondermeer worden afgeleid uit de verschillende plaats van Ti en Zn in de tabel van Mendeljev en ondermeer ook uit hun verschillende oplosbaarheid in verdunde zuren waarbij ZnO oplosbaar is in verdunde zuren en TiO2 niet.

Dus er is reden om water te vermijden en gebruik te maken van een vehikel dat geen water bevat dus de vette pasta. Het nystatine preparaat wordt bewaard in de koelkast. Ontbinding manifesteert zich door het optreden van een bruine kleur.