Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 29 augustus 2017

Verkleuring gel met lidocaïneHCl, tetracaïneHCl, adrenalinetartraat in HPMC gel

Voor spoedgevallen bereiden wij een pijnstillende gel voor kinderen met volgende samenstelling: lidocaïneHCl 4g, tetracaïneHCl 500mg, adrenaline tartraat 181,9 mg in HPMC-gel ad 100g. Bij bereiding is deze gel helder, maar bij bewaren (houdbaarheid 1 maand) geeft dit een lichtbruine verkleuring. Na wat opzoekingswerk heb ik gevonden dat adrenalinetartraat enkel stabiel is in zuur milieu. Bij toevoeging van lidocaïneHCl stijgt de pH en kan de adrenaline niet meer stabiel zijn. Ik heb eens gemeten en de pH van onze gel bedraagt 7. Zou een vervanging van lidocaïneHCl door lidocaïne base dit probleem verhelpen? Of geeft tetracaïneHCl dezelfde stabiliteitsproblemen bij adrenaline? In dit geval zou ik kunnen voorstellen aan de spoedarts om enkel te werken met basen, bv. lidocaïne en benzocaïne, in combinatie met adrenalinetartraat. Deze basen geven dan ook geen onverenigbaarheid met carbopol, waardoor we carbomeergel als basis kunnen gebruiken ipv HMPC-gel. Graag uw advies hierover.

Antwoord

Ik was verrast door de waarde van de pH van uw gel . Maar na raadpleging van enkele referenties lijkt het mij niet abnormaal. Het gebruik van lidocaïne base is niet de goede oplossing. U moet het houden bij  de hydrochloride zouten en  bijgevolg de HPMC gel. 

In elk geval moet de pH van gel zuurder worden. Ik zou hiervoor Nametabisulfiet gebruiken omdat dit ook fungeert als antixoxidans. In functie van de hoeveelheid epinefrine  zou de hoeveelheid 100 mg zijn. Maar ik weet niet of dit voldoende zal zijn in aanwezigheid van uw locale anaesthetica. U zou een pH moeten bereiken tussen 4 à 5. 

De gel wordt bewaard in het donker en in de koelkast