Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

De verwerking van Budenofalk of Entocort caps (oraal) in suppo (rectaal) is niet betaalbaar voor de patiënt. Ik vroeg me af of de orale capsules ook rectaal kunnen ingebracht worden.


De enterische omhulling van Budenofalk die op het granulaat zit en niet op de capsule zelf , zorgt voor een afgave van budesonide vanaf pH 5.5. De pH van het rectaal vocht zit op pH 8.5. De industrieapotheker van Budenofalk heeft geen weet van rectaal gebruik van de capsules. Hebben jullie weet van het gebruik van gelatine capsules (niet specifiek voor budesonide) voor rectale toediening. De arts beoogt een lokaal effect in geval van collitis, ziekte van Crohn.

Antwoord

Er bestaan weke capsules zowel voor vaginaal gebruik als rectaal gebruik. Maar ik ken geen toepassing van dergelijke weke capsule rectaal. En u spreekt nu over harde gelatine capsules?
Op de vraagbox staat de bereiding uitgewerkt van een lavement. Deze rubriek werd uitgewerkt in samenwerking met de industrie-apotheker van Falk. Nu ook dit lavement zal van geen tussenkomst van het RIZIV genieten omwille van verandering van toedieningsweg. Er bestaat blijkbaar van Entocort een product dat toelaat een suspensie (lavement) door de patiënt te laten bereiden. Maar ik weet niet hoe duur dit uitkomt voor de klant.
Ik zie geen pH probleem. Maar als we rekening houden met hoe moeilijk het al is voor sommige lui een gelatine-glycerine zetpil of een zetpil op basis van adeps solidus op te houden dan heb ik mijn twijfels welke de reactie zal zijn op een hard voorwerp dat daar toch een tijdje niet verweekt zal blijven zitten.
Het opsteken van een harde gelatine capsule lijkt mij ook niet evident. Er heeft vroeger een hulpmiddeltje bestaan voor de introductie van een zetpil voor zij die dit onhygiënisch vinden. Maar waar dit te vinden is?
De wijziging van van toedieningsvorm van oraal naar rectaal doet de das om. Ik twijfel er niet aan dat budesonide in bulk te verkrijgen is maar niet in België. Plus budesonide stat daarmede nog niet in lijst I vermeld.
Dit is opnieuw een voorbeeld van het asociaal karakter van bepaalde onderdelen van de RIZIV regelgeving. Jammer voor de patiënt.

We moeten dus besluiten: proberen?