Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Wat is de houdbaarheid (hoeveel dagen?) van een Stanford-oplossing en wat is een optimale formule hiervoor (viscositeit en smaak)?


Stanford oplossing:
R/ lidocaïne 480 mg
nystatine 5.8 MU
Na bicarbonaat 8.4 gr
Water ad 600 ml
In de Martindale vind ik enkel dat dit in donkere flessen moet bewaard worden, maar nergens gegevens over hoe lang dit preparaat bewaart. De specialiteit Nystatine suspensie bewaart overigens 3 jaar (zal natuurlijk wel conservans bevatten). In de kliniek had men de patiënt (die dit overigens reeds enige tijd gebruikt) ongerust gemaakt, zeggend dat deze oplossing niet langer dan 3 dagen bewaart. Wij voegen hier normaal een beetje xanthaan gom excipiens van Certa en een beetje frambozensiroop (misschien beter oranjeschil essence) aan toe. Vermits nystatine al zo slecht smaakt en bovendien onverenigbaar is met bv methylcellulose, durf ik er ook niet goed aqua conservans aan toevoegen. Ik had vooral graag een richtlijn over de houdbaarheidstermijn die we de patiënt kunnen aanbevelen.

Antwoord

In quasi neutraal midden pH = 7.5 bewaart nystatine goed. Dus een pH controle is hier wel aangewezen omdat ik niet goed weet hoe alkalisch het wordt met lidocaine en NaHCO3. Deze laatste zijnde in grote overmaat vermoed ik dat we rond pH 7.5 zullen uitkomen. Lidocaine zelf is nogal stabiel. Misschien is het minst stabiele product dan nog NaHCO3 maar ook dit zal meevallen. U kunt gerust aqua conservans gebruiken. De overige gebruikte hulpmiddelen lijken mij OK.

Nu we kunnen niet 100 % vergelijken met Nystatine Labaz omdat in dit preparaat enkel nystatine voorkomt. Een betrouwbare houdbaarheidstermijn kunnen we enkel kennen via een stabiliteitsonderzoek. Ik weet ook niet hoelang die 600 ml meegaan? Maar alles bij mekaar genomen denk ik dat we toch wel een houdbaarheid van 1 eventueel 2 maand kunnen aanhouden. Ik zou altijd aanbevelen het preparaat in de koelkast te bewaren.

Ik denk dat ze wel lichtjes overdrijven in het ziekenhuis. Maar waarom hen niet eens vragen waarop ze zich steunen.