Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Wat kan de reden zijn waarom harde gelatine capsules gevuld met aspirine barsten, wanneer deze enterisch omhuld worden?


Net na onderdompelen in CAP springt (nb. hoorbaar) het nog niet omhuld gedeelte open.

Antwoord

(in samenwerking met Dr. J. Vertommen, Capsugel)
Ondertussen is mij deze vraag door een paar andere collega's toegestuurd voor capsules gevuld met een ander poeder. Alhoewel de inhoud van de capsule ook een zekere invloed kan hebben, meen ik dat alles draait rond het vochtgehalte van de capsules. Immers de laatste tijd is het verbruik van capsules in de officina's duidelijk verminderd. Dit heeft zijn gevolgen op de turnover en bijgevolg blijven de capsules op de verschillende niveau's lang gestockeerd. En deze stockage zal wel niet altijd bij optimale omstandigheden gebeuren. Het watergehalte voor gelatine capsules ligt tussen 13 en 16% (loss on drying) en tussen 5 en 7% voor capsules gemaakt uit hypromellose. Volgende grafiek geeft het vochtgehalte in functie van de luchtvochtigheid.

Bijgevolg zou ik u aanraden de capsules voor gebruik te acclamatiseren in een vochtige ruimte. U kunt hiervoor een grote kookpot met deksel gebruiken waarvan u de bodem met water bedekt. In deze grote pot plaatst u een kleinere met de bodem naar boven gericht en op deze bodem plaatst u dan een container waarin u de te gebruiken capsules in overbrengt. Na sluiten van de grote kookpot met het deksel laat u deze opstelling gedurende 24 uur staan. Ik vermoed dat na deze periode de capsules hun evenwichtsvochtgehalte bereikt zullen hebben. Het loont ook de moeite HPMC capsules, die een lager watergehalte hebben, uit te testen. Deze zijn onder de naam Vcaps verkrijgbaar.