Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 16 oktober 2023

AlCl3 35% oplossing

We stuiten op het probleem dat we bij de bereiding van AlCl3 35% oplossing in aqua conservans plots een witte vlokkerige tot wit diffuus neerslag opmerken meteen tijdens de bereiding zelf. Een probleem dat niet eerder opdook.

In onderstaande scenario’s hebben we eerst de oplosvolgorde gewijzigd:
- Eens AlCl3 geïntroduceerd wordt in een mengsel van aqua purificata met geconserveerde hydroxybenzoaatoplossing (TMF), vormt er zich een vlokkerige neerslag met verder heldere vloeistof.
- Eens geconserveerde hydroxybenzoaatoplossing (TMF) geïntroduceerd wordt in een mengsel van aqua purificata met AlCl3, vormt er zich een diffuus witte neerslag
Beide oplossingen hebben een pH <1, wat natuurlijk niet ideaal is voor parabenen.

Wanneer we beide oplossingen naar pH 4.5-5 brengen (in het midden van het werkzaamheidsgebied van de parabenen), worden beide oplossingen nog waziger.

Vervolgens hebben we dit geprobeerd:
-Eerst AlCl3 oplossen in aqua purificata, op pH 5 brengen en dan parabenen toevoegen.
Dit geeft dezelfde neerslag als hierboven reeds beschreven

De enige variabele die hier nog overblijft is de grondstof AlCl3 zelf. De bereiding in aqua conservans liep perfect met verpakkingen van eenzelfde lot, maar loopt fout sinds het aanbreken van een nieuw lot.
Beide loten voldoen logischerwijs beiden aan de PH.EUR., vandaar mijn vraag of u met een hypothese kan komen waar dit fout loopt of welke stof hier neerslaat in de bereiding (verontreiniging van de grondstof of een reactie tussen AlCl3 en parabenen in zeer zuur milieu pH<1)?

Antwoord

Ik vermoed dat een parabeen begint neer te slaan. Parabenen hebben een zuurfunctie en bijgevolg beter oplosbaar in licht of alcalisch midden. Niet in zuur midden.  

  pKa =  8.15(H2O,t =20 °)

Dus om het in geïoniseerde vorm te brengen vermoed ik dat de pH hoger moet als wat jij gebruikte. Maar ook niet te hoog want dan zit Al(OH)3  (onder een of andere vorm) achter de hoek. 

What is the solubility of aluminium hydroxide at pH?

Hydrolysis occurs as pH rises, resulting in a series of less soluble hydroxide complexes (e.g. Al(OH) ). Aluminium solubility is at a minimum near pH 6.5 at 20 °C (Al(OH)3) and then increases as the anion, Al(OH)4-, begins to form at higher pH.

Ik vrees dat u een en ander moet testen.

Nu alvorens we daar in beginnen stel ik de vraag waarom worden parabenen toegevoegd aan deze oplossing ?? U schrijft mij dat ze zeer zuur is plus fel geconcentreerd dus zeker hypertoon ? Mogen we de parabenen schrappen ?? Hebben de kiemen een kans ??

Ik heb geen ervaring met een dergelijk geconcentreerde oplossing. Ik dacht de concentratie max 20 % ?