Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 1 augustus 2023

Metronidazole 2 % unguentum oculare zonder wolvet - zo steriel mogelijk bereiden - voor op de oogleden

We hebben een voorschrift ontvangen om Metronidazole 2 % in unguentum oculare te bereiden voor op de oogleden aan te brengen. We willen dit zo steriel mogelijk bereiden, zoals in de vraag voor hydrocortisone acetaat in unguentum oculare reeds is uitgelegd. (https://www.qualenica.be/nl/vraag/hoe-maak-ik-volgende-bereiding-hydroc…)
Is metronidazole hittestabiel? Kunnen we eveneens de bereiding 1 uur bij 150°C steriliseren?
Metronidazole is slecht oplosbaar in water, dus een oplossing maken en deze filtreren lijkt ons geen optie. (Ph. Eur. 10 ( Metronidazole ). Slightly soluble in water, in alcohol, in acetone, and in dichloromethane. Protect from light.)

Antwoord

Informatie over de resistentie van metronidazool poeder bij hoge temperatuur is nergens terug te vinden. Ik zou dus niet verwarmen. De kans is klein dat metronidazool poeder microbieel besmet is. Daarentegen zou ik de unguentum oculare, het materiaal dat je voor de bereiding gebruikt en de zalftube (uitgezonderd afsluitdop) wel steriliseren. Leg de zalf 1 uur bij 150°C in de oven. Ik zou het materiaal ingepakt in bakpapier alsook de zalftube daarbij leggen. Voer de bereiding in een rustige hoek van de apotheek uit.