Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Hoe bereid ik best: salicylzuur 5 g clobetasoldipropionaat 50 mg carbopol 300 mg NaOH 2N 1.5 ml NaEDTA 150 mg isopropanol 28 g aqua conservans tot 100 g


Antwoord

Commentaar:
In deze samenstelling, die analoog is aan een formule uit het TMF, is een eerste probleem de onverenigbaarheid tussen salicylzuur en Carbopol. Immers de zure groepen van beide producten gaan in competitie met mekaar voor de base, die toegevoegd wordt om de Carbopol in de zoutvorm te brengen zodat die opzwelt. Bij het toevoegen van extra base zal alle salicylzuur omgezet worden tot salicylaat. Dit is zeker niet de bedoeling. Het tweede probleem is de aanpassing van de hoeveelheid isopropanol zodat en salicylzuur en clobetasoldipropionaat opgelost worden. In dit verband valt de zeer hoge concentratie op van salicylzuur. Indien we deze reduceren tot 3% zoals in het TMF dan kan een alcoholgraad van 70° gebruikt worden.

Oplossing:
Tarreer een glazen recipiënt met wijde hals (confituurbokaal) van 150 ml samen met een glazen roerstaaf en breng daarin 5 g hydroxypropylcellulose 400, 3 g salicylzuur en 50 mg clobetasoldipropionaat. Meng deze poeders met de roerstaaf en voeg toe 70 ml isopropanol. Meng en plaats de gesloten recipient gedurende 2 uur in de koelkast. Vul aan tot 100 g met vers gekookt en afgekoeld gezuiverd water en homogeniseer. Vul de bereiding af in een tube.