Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Hoe zuurstofwater bereiden nu fenacetine niet meer verkrijgbaar is?


Fenacetine is in vrac niet meer te krijgen. Wij gebruikten dit altijd om zuurstofwater te stabiliseren. Ik heb gevonden dat dit ook met fosforzuur, benzoezuur, salicylzuur en acetanilide kan. Benzoezuur zou geen stabilisatie binnen de aanvaardbare termijnen toelaten en lijkt dus niet echt geschikt. Salicylzuur is misschien het gemakkelijkst (want in elke apotheek in voorraad), maar ook goed? Fosforzuur heb ik een concentratie van gevonden van 5 g op 1000 g zuurstofwater van een 10% verdunde oplossing. Wat gebruik ik best en in welke concentratie?

Antwoord

Fosforzuur is een mogelijkheid. Een ander vermelde is Napyrofosfaat, dat echter niet vermeld staat in de productenlijst van de distributeurs van farmaceutische grondstoffen in België. Maar we kunnen ervan uitgaan dat Napyrosfaat , opgelost in water, hydrolyseert tot 2 moleculen dinatriumwaterstoffosfaat. Dus is er de mogelijkheid dit zout te gebruiken dat wel beschikbaar is. De concentratie, die gebruikt wordt voor napyrofosfaat is 0.05%. Deze concentratie komt overeen met deze van fosforzuur.
Voor dinatriumwaterstoffosfaat wordt dit 0.05% x 284/266 = 0.054%
Ik vermoed dat er een verschil in zuurtegraad zal zijn tussen de 2 mogelijkheden. Ik zou die oplossing verkiezen, die het minst zuur is.