Anti-oxidantia worden toegevoegd aan bereidingen om de stabiliteit van oxidatiegevoelige stoffen te verhogen. Er zijn wateroplosbare en vetoplosbare anti-oxidantia. In bijlage worden de anti-oxidantia opgesomd met bijhorende concentratie.
Daar oxidatiereacties kunnen gekatalyseerd worden door metaalionen, kunnen chelatoren of metaalbinders toegevoegd worden om de werking van anti-oxidantie te versterken, bijvoorbeeld Na EDTA (0.05% à 0.10% m/v), citroenzuur, wijnsteenzuur.
Tabel 1. Wateroplosbare anti-oxidantia
Anti-oxidant |
Concentratie (% m/v) |
pH |
Ascorbinezuur (vitamine C) |
0.01% - 0.50% |
pH < 7 |
Na metabisulfiet |
0.01% - 0.20% |
lage pH |
Na sulfiet |
0.05% - 0.15% |
hoge pH |
Na bisulfiet |
0.10% |
neutrale pH |
Na thiosulfaat |
0.05% - 0.15% |
(voor jodiden) |
Na formaldehyde-sulfoxylaat |
0.10% |
|
Tabel 2. Vetoplosbare anti-oxidantia
Anti-oxidant |
Concentratie (% m/v) |
α-tocoferol (vitamine E) |
0.05% - 0.10% |
BHA |
0.01% - 0.02% |
BHT |
0.01% – 0.02% |
propylgallaat |
0.10% |