Terug naar zoekresultaten

Vraag

Gepost op: 3 januari 2023

Atropine oogdruppels koel bewaren?

Beste,

We bereiden atropine oogdruppels 0.01% op basis van een amp fysiologisch water (steriel) en een amp atropine sulfaat 1mg/ml. We vinden ook op jullie vraagbox terug dat het aan te raden is om het bereide flesje in de frigo te bewaren.
Is dit noodzakelijk voor de stabiliteit van de atropine of enkel om de microbiële groei te remmen? Zijn daar gegevens over de vinden?
Het is een vraag van een oogarts omdat ze merkt dat de patiënten die de oogdruppels in de frigo bewaren, veel meer last hebben om therapietrouw te zijn. Dus haar concrete vraag is of er duidelijke richtlijnen zijn ivm temperatuur van bewaring en zijn deze wetenschappelijk onderbouwd?

Antwoord

Het is niet eenvoudig om duidelijke richtlijnen te vinden. Het formularium van de Nederlandse Apothekers beschrijft deze oogdruppels. De oplossing bevat een bewaarmiddel (benzalkonium met NaEDTA), wordt gefiltreerd door een steriele membraanfilter en uiteindelijk gesteriliseerd met stomende waterdamp. Allemaal bewerkingen die jij niet uitvoert. Jij gebruikt een aseptische techniek zonder enige bescherming. De bewaring die het formularium voorstelt is: 24 maanden en in de koelkast. Maar na openen: 1 maand gebruiken en onder de 25°C bewaren. 

1 maand gebruiken is de normale gebruiksperiode voor oogdruppels maar gezien in uw bereiding geen maatregelen worden getroffen tegen eliminatie van kiemen en kiemgroei meen ik dat bewaren in de koelkast aan te raden is.