Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 24 juni 2014

Een dierenarts vraagt mij om inspuitbare ampullen te maken met oestradiolbenzoaat (voor paard) die hij dan ook nog even in voorraad wil kunnen houden

We beschikken jammer genoeg niet over een LAF-kast, noch over een autoclaaf.. Na wat opzoekwerk dacht ik als volgt te werk te gaan. Arachideolie 1u op150° in oven onder alumiumfolie ; flapule (die niet steriel verpakt zijn) met alcohol ontsmetten; oestradiolbenzoaat toevoegen aan arachideolie en afvullen in flapule en met tang toeknijpen. Is dit een goede methode of dienen er nog bijkomende maatregelen genomen te worden ? Vragen - moet de flapule op een betere manier gesteriliseerd worden? - Is het raadzaam om ivm met de houdbaarheid (en ook oplosbaarheid) benzylalcohol toe te voegen en zo ja aan welk concentratie? 2%? -Is arachideolie de beste keuze of zou ricinusolie of sesamolie een betere keuze zijn?

Antwoord

de flapulle kan u beter steriliseren in een kookdrukpan gedurende 30 minuten nadat stoom ontsnapt uit het ventiel. De flapulle wordt in een zakje voor sterilisatie ingepakt. Na sterilisatie moet het grondig worden gedroogd in een warme luchtoven. De Martindale zegt : "oily solutions of oestradiolbenzoate can be sterilised by maintaining one hour at 150 °C" . Benzylalcohol kan worden toegevoegd in een concentratie van 2 % .