Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Een magistraal vraagstuk: Ik heb een mengsel van enzymes waar ook nog l-glutamine en zoethoutwortel aan toegevoegd moet worden. Maar ik heb 1 probleem over het hoofd gezien: de beperkte gastro-intestinale

stabiliteit van l-glutamine. Ik vind terug dat je l-glutamine best 1u voor of 2u na het eten inneemt. Daarnaast staat dat enzymes, voor optimale verteringscapaciteit, best in het begin vde maaltijd genomen moeten worden.

Op internet vind ik verschillende afgeleide vormen van glutamine die een betere stabiliteit zouden hebben.Ze worden echter enkel in verkoopsvormen gebruikt zonder scientific evidence.

Antwoord

Volgens de literatuur lijkt glutamine minder stabiel dan ik dacht. De maximale stabiliteit in oplossing ligt tussen pH 5.5 à 7.5 en 1 maand houdbaarheid lijkt een goede termijn. Dus een gastroresistente capsule zou hier op zijn plaats zijn. Een combinatie met uw niet-duidelijk bepaalde verteringsenzymes lijkt zeer moeilijk tenzij die ook eerder een licht alcalische pH (pancreatine) verdragen dan een zure zoals pepsine (peptone).

Volgens mijn gegevens zijn de meer stabiele derivaten niet beschikbaar via de normale kanalen.